Informacja prasowa z dn. 22.05.2017

Nowe sondy lambda dla Grupy VW

Specjalizująca się w dziedzinie zapłonu i czujników firma NGK Spark Plug Europe wprowadziła na rynek wtórny trzy nowe sondy lambda. Oferowane pod marką NTK Vehicle Electronics trzy nowe produkty są oryginalnymi sondami lambda stosowanymi w różnych modelach VW. Dzięki dostarczanym w zestawie wymiennym złączkom do komputera sterującego silnika ECU oraz możliwości dopasowania długości przewodu możliwe zastosowanie obejmuje dużą liczbę modeli samochodów.

Grupa Volkswagena wykorzystywała w identycznych pojazdach trzy różne złączki sondy lambda. Natomiast podczas wymiany sondy lambda w tych modelach może dojść do sytuacji, że gniazdo po stronie komputera sterującego silnika (ECU) nie będzie kompatybilne z wtyczką sondy lambda. Dotyczy to zarówno części oryginalnych, jak i sond aftermarketowych.
Trzy nowe sondy lambda NTK o oznaczeniach OZA723-EE66 (nr NGK 90517, nr OE VW 1K0 998 262 C / 1K0 998 262 E), OZA723-EE67 (nr NGK 96050, nr OE VW 1K0 998 262 Q) oraz OZA723-EE68 (nr NGK 95870, nr OE VW 1K0 998 262 S) są odpowiednikami części oryginalnych VW i pozwalają na łatwą wymianę wtyczki sterownika ECU bez konieczności przecinania kabli. Opakowanie sondy lambda zawiera alternatywne złączki oraz prostą instrukcję wymiany. Jedynym potrzebnym narzędziem jest zaciskacz wtyków.
“Te nowe produkty pozwalają dystrybutorom i warsztatom trzymać na stanie tylko trzy referencje, które umożliwiają od ręki na pokrycie ponad 400 zastosowań w samochodach grupy VW. Dzięki temu nasi klienci mogą zawsze polegać na jakości wiodącej na świecie marce sond lambda NTK" – mówi David Loy, Dyrektor Marketingu Aftermarket Europe z firmy NGK Spark Plug Europe.
Wszystkie zastosowania trzech nowych sond lambda można sprawdzić w aktualnym katalogu czujników NTK oraz w dostępnej online wyszukiwarce produktów NGK Spark Plug Europe dostępnej na stronie: www.ngkntk.pl.
Firma NGK przygotowała również poradnik dotyczący montażu. Jest on dostępny na platformie Tekniwiki (www.tekniwiki.com), zawierającej dużą ilość materiałów technicznych oraz innych przydatnych informacji. Film video można oglądnąć również po zeskanowaniu załączonego kodu matrycowego.

NGK_Variable_Lambdasensor_300dpi.jpg 0.9 M
 Informacja_prasowa_NGK-NTK_Nowe_sondy_lambda_dla_Grupy_VW.pdf 235 K