Informacja prasowa z dn. 19.06.2017

Firma NGK po raz 22 oficjalnym dostawcą świec do Scuderia Ferrari

W bieżącym sezonie wyścigów Formuły 1 firma NGK Spark Plug Europe – najbardziej renomowany dostawca części układów zapłonowych do samochodów wyczynowych i osobowych – po raz 22 z kolei została oficjalnym dostawcą do teamu Scuderia Ferrari – odnoszącego największe sukcesy i posiadającego bogate tradycje zespołu Formuły1.

W ciągu ponad dwóch dekad współpracy iskry generowane przez świece NGK Spark Plug skutecznie przyczyniły się do zdobycia przez Team Scuderia Ferrari wielu tytułów. Od momentu zjednoczenia sił z wiodącym na świecie producentem świec zapłonowych do Maranello powędrowało sześć zwycięskich tytułów w kategorii „Mistrzostwa Świata Kierowców”, osiem tytułów w kategorii „Mistrzostwa Konstruktorów” oraz niezliczone tytuły Grand Prix. Na zbliżający się sezon ośmiu miesięcy wyścigów firma NGK Spark Plug po raz kolejny opracowała indywidualnie dopasowaną święcę zapłonową o najwyższych możliwych parametrach. Spełnia ona specyficzne wymagania stawiane przez rewolucyjny pod względem technicznym silnik do bolidu Scuderia Ferrari’s SF70H, który na torach Formuły 1 będzie prowadzonych przez kierowców Sebastiana Vettela oraz Kimi Räikkönena.
Ponieważ ten silnik jest w stanie osiągnąć 15.000 obrotów na minutę, świeca zapłonowa musi w ciągu zaledwie 1 sekundy zagwarantować nawet 125 cykli zapłonu mieszanki. Ponadto musi sprostać ekstremalnym wibracjom i ogromnemu obciążeniu termicznemu. “Zaprojektowanie świecy zapłonowej zapewniającej najwyższe osiągi w tak ekstremalnych warunkach to ogromne wyzwanie dla wszystkich zaangażowanych, a jednocześnie dowód, że jesteśmy w stanie przewyższyć oczekiwania stawiane przed nami w sporcie wyścigowym” – mówi Damien Germès, Senior Vice-Prezes NGK Spark Plug Europe.
Podsumowuje: “Nasz sukces w sportach motorowych ma również ogromny wpływ na rozwiązania OE oraz afrermarketowe. Świece zapłonowe zwierające metale szlachetne oraz świece zapłonowe z iskrzeniem półślizgowym są przykładem dwóch technologii, które z powodzeniem zostały przejęte do samochodów „cywilnych” i zapewniają wysoki poziom przyjemności z jazdy, a równocześnie przyczyniają się do ochrony środowiska. Stanowią symbol innowacji, które zadebiutowały w motorsporcie, a następnie znalazły zastosowanie w produktach OE. Dlatego też jesteśmy dumni widząc na bolidzie SF70H logo naszej firmy i mogąc nadal cieszyć się zaufaniem, jakim team Scuderia Ferrari darzy nasze doświadczenie w zakresie technologii zapłonu. Życzymy zespołowi wszelkich sukcesów!”
Firma NGK ma nadzieję, że liczba odnoszonych sukcesów będzie tylko rosła. Tylko w wyścigach Formuły 1 marka NGK miała dotychczas udział w ponad 300 zwycięstwach oraz w 32 zdobytych tytułach w kategorii „Mistrzostwa Konstruktorów i Kierowców”.

170405_NGK_PR_Ferrari_300dpi.jpeg 366 K